DALÍ, MÉS ENLLÀ DE L'ARTISTA

De Cafè Filosòfic Pensa
Salta a:navegació, cerca
Data 2024/10/26
Lloc La Central Raval
Titol DALÍ, MÉS ENLLÀ DE L'ARTISTA
Ponent Raquel Pena, Oscar Jané i Jordi Riba
Descripció Raquel Pena Martínez (Santa Eulàlia de Ronçana, 1985) es va formar en Filosofia i es va donar a conèixer com a guanyadora del VI Premi Francesc Garriga de poesia (2021), amb una obra publicada per Adia Edicions, La Breu Edicions, Edicions del Buc i Cafè Central. A més, ha estat reconeguda amb la beca Montserrat Roig per un projecte centrat en la relació entre la dona, la cançó i la revolució industrial. D’uns anys ençà, co-coordina, juntament amb Sara Alier i Angel Tamayo, el Cafè Filosòfic Pensa, un espai de diàleg sobre pensament i ciutat situat a la llibreria La Central del Raval. Al llarg de la seva trajectòria professional, ha exercit com a docent en diversos instituts públics de Catalunya i ha impartit seminaris de filosofia a la Fundació Universitària Martí l’Humà. Actualment, col•labora amb Joana Dark, un projecte sonor que explora les arrels rurals de les nostres tradicions i costums.

Oscar Jané Checa (1974) es Professor Titular d'Història a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat Investigador ‘Ramón y Cajal’ a la UAB (2010-2015) i altres programes de recerca (entre 2005 i 2010). Ha realitzat els seus estudis d’Història a la Universitat de Montpeller i a la Universitat de Toulouse-Le Mirail. És Doctor en Història per les Universitats de Toulouse- Le Mirail i l’Autònoma de Barcelona (2003). Treballa des de fa temps en temes relacionats amb les fronteres, les identitats col•lectives, la història local i els escrits personals. Ha fet els seus estudis universitaris a França. Codirigeix la revista de cultura Mirmanda (Perpinyà-Figueres) amb l'Eric Forcada i organitza sovint actes i debats en relació a temes sobre la cultura del país amb els amics i amigues de Mirmanda.

Jordi Riba és professor de Filosofia en la Universitat Autònoma de Barcelona y professor visitant de la Universitat Paris8. Es membre associat del seu laboratori d’estudis i investigacions “Logiques contemporaines de la philosophie. La seva investigació actual se centra en el estudi de paper de la filosofia en les formes democràtiques emergents. Anteriorment, a part del seu treball sobre el filòsof francès del segle XIX, Jean-Marie Guyau, ha desenvolupat el tema de la crisis permanent como a eina interpretativa de la modernitat. Ha publicat, entre d’altres, Republicanismo sin república, (Barcelona: Bellaterra, 2014), Alain Badiou: lo político y la política (Barcelona, Gedisa: 2019), La crisis permanente (Barcelona: NED, 2021); Miguel Abensour: la democracia contra el Estado (Barcelona: Gedisa: 2022); igualment, ha co- coordinat, La Fraternité réveillée, (París: Harmattan, 2016); Un nouveau regard sur la solidarité, (Paris: Harmattan, 2018); i, 33 conceptos para disolver las medidas político- sanitarias en la pandemia (Barcelona: Terra Ignota, 2021); Jean-Marie Guyau et ses contemporains, (Lyon, ed. ENS, 2023); Acontecimiento y prácticas emancipatorias (Barcelona, ed. Bellaterra, 2023); Maquiavelo y la materialidad de la teoría política (Barcelona, ed. Bellaterra, 2024).

Bibliografia Presentació Revista Mirmanda

Amb aquest número de Mirmanda [17-18 (2022-2023) volem mostrar la personalitat i els pensaments reals que s’amagaven rere l’estètica del geni de Port Lligat. Gràcies a diversos estudis, publicats majoritàriament ja al segle XXI, se sap que l’obra escrita de Salvador Dalí té un pes molt més important del que sempre s’havia considerat en estudiar la seva figura, i que hi trobem el cor de la qüestió: el valor de les seves idees, els aspectes més profunds de la seva mentalitat, el seu ultralocalisme universal.

Una de les característiques més destacades del seu art és la forta càrrega cognitiva, simbòlica i conceptual que conté: un pintor que té tant d’interès en expressar les seves nocions del funcionament de la realitat que s’atipa d’avisar que l’important de la seva obra és la cosmogonia, el sistema d’idees a través del qual entén el món. Un pintor així és, en realitat, un il•lustrador del pensament i, per tant, un filòsof-poeta. L’art de Dalí proposa una visió de la realitat molt singular i provoca haver d’emetre opinions al respecte, ens interpel•la dialècticament. Així, el seu component provocador porta les característiques pròpies d’un manifest filosòfic, el qual estudia i teoritza amb especial predilecció el fenomen de la creativitat.